I ett unikt samarbete ska de allsvenska storklubbarna BK Häcken och Brommapojkarna hjälpa unga att etablera sig på arbetsmarknaden. Projektet kommer från BK Häckens håll att drivas av ex-minister Anna Johansson.
– Att få unga i arbete har varit en röd tråd i mitt yrkesliv och här finns en stor möjlighet att skapa bestående förändring, säger hon.
Tillsammans med Skandias stiftelse Idéer för livet och TalangAkademin har BK Häcken och Brommapojkarna formulerat ett nytt sätt att bekämpa socialt utanförskap och hjälpa unga ut på arbetsmarknaden. Genom föreningarnas nära kopplingar till lokalsamhället, stora nätverk bland arbetsgivare och starka relationer till tusentals ungdomar byggs helt nya vägar mellan unga som vill ut i arbetslivet, och en arbetsmarknad som ropar efter kompetens.
– Nu använder vi kraften som uppstår när ideell, privat och offentlig sektor samarbetar. Potentialen jag ser i projektet ihop med BK Häckens genuina engagemang i frågorna gör att jag verkligen ser fram emot att sätta igång, säger Anna Johansson, som påbörjar uppdraget som projektledare för BK Häckens räkning 1 april.
Under åren som politiker i bland annat Bergsjön, Göteborgs kommunfullmäktige och regeringen har Anna Johansson arbetat mycket med frågor om inkludering, integrering och att få fler i arbete. När hon nu tar klivet in i föreningslivet är det med samma drivkraft – att skapa bestående förändring.
– Jag har valt noga inför att jag nu kliver in i andra halvleken av mitt yrkesliv, säger hon. Att få unga i arbete har varit en röd tråd i mitt arbete och det känns fint att få fortsätta jobba för att skapa bättre möjligheter för unga i Göteborg, från ett annat och spännande håll.
Ungdomar ska få visa vad de faktiskt kan
Idéer för livet, TalangAkademin och de båda idrottsföreningarna ska under tre år skapa konkreta verktyg för att hjälpa idrottsengagerade ungdomar att nyttja de erfarenheter de skaffat sig som exempelvis ungdomsledare, domare eller skolvärd under Gothia Cup. Sedan matchas de med mentorer, arbetsgivare eller andra möjliggörare inom de stora nätverken aktörerna i projektet, som heter Sports X Jobs, besitter.
Dessutom finns nära samarbete med Göteborgs stad och Stockholms stad, som också är med i arbetet.
– Vi hjälper unga att få bevis på sin kompetens, etablera personliga relationer till potentiella arbetsgivare och få den motivation och det självförtroende som behövs för att få ett första jobb. Genom vår expertis kan vi hjälpa unga med olika bakgrund och utan fyllda cv:n att visa vad de faktiskt kan, säger Tomas Bergström, ordförande för TalangAkademin.
Modellen ska leva vidare och spridas
Mångmiljonsatsningen finansieras av Europeiska socialfonden, som är till för att främja sysselsättningen i Europa. Men framgången på lång sikt bygger till stor del på föreningarnas och deras samarbetspartners tid, kunskap och engagemang. Tanken är att modellen ska leva vidare efter projekttiden och i framtiden kunna användas även av andra inom föreningslivet som vill jobba på liknande sätt.
– Att hjälpa unga att växa är en grundläggande del i BK Häckens identitet och engagemang i lokalsamhället, säger Marcus Jodin, klubbchef på BK Häcken. Samma drivkraft finns hos våra partners, exempelvis i den jobbmässa vi arrangerade på Hisingen häromdagen, men också i den här satsningen som vi märker stort intresse för. Och med den kraften kan det inte bli annat än bra.
BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar 2016, 2019 och 2023, samt guldet i Svenska Cupen för damer 2021.