2021-03-19 15:00Pressmeddelande

BK Häcken flyttar upp fem juniorer

Hanna Wijk, Molly Johansson, Alice Söndergaard, Johanna Svedberg, Elma Junttila-Nelhage, Nellie Nygren.Hanna Wijk, Molly Johansson, Alice Söndergaard, Johanna Svedberg, Elma Junttila-Nelhage, Nellie Nygren.

BK Häcken skriver A–lagskontrakt med fem spelare från F19–laget. Dessutom förlänger klubben med 17-åriga Hanna Wijk.  

BK Häcken är mitt i förberedelserna inför morgondagens match mot Lidköping den andra omgången Svenska Cupen. Dessutom hägrar premiären i OBOS Damallsvenskan en knapp månad framåt. En viktig del i klubbens strategi för att skapa hållbar framgång, är satsningen på egna talanger och nu får fem spelare från F19-laget ta steget upp och skriva på sina första A-lagskontrakt. Alice SöndergaardElma Junttila-Nelhage, Molly Johansson, Nellie Nygren och Johanna Svedberg får alla chansen med en plats i seniortruppen 

Sportchef Martin Ericsson säger så här om valet att lyfta upp dessa spelare: 

– Givetvis jättekul att vi får möjlighet att lyfta upp så många duktiga unga spelare från egna ledet. Det har varit en viktig del av vår verksamhet på herrsidan och ska givetvis vara det även på damsidan, så det känns väldigt bra att vi kan genomföra det.  

Varför får just dessa spelare chansen i A–laget? 

– För att de är väldigt duktiga, givetvis. De är stora talanger och vissa har ju redan varit med ganska länge. Alla har känt på A–lagsspel, några mer än andra, så det är inget nytt för dem egentligen. De har visat att de klarar av den miljön och det blir ett naturligt steg att få vara med som en konsekvens av det.   

 Inte nog med att BK Häcken får in fem egna produkter i A–laget, klubben väljer dessutom att förlänga kontraktet med talangen Hanna Wijk. Den 17–åriga mittfältaren var en ordinarie spelare redan under föregående säsong och har övertygat så pass mycket att hon nu får förnyat förtroende. Något som var ett självklart beslut enligt sportchef Ericsson.  

– Det blir denär man har en sån talang som redan är en rutinerad A–lagsspelareDet känns otroligt spännande med Hanna.  

Hur bra tror du att hon kommer kunna bli? 

– Det får hon nästan själv svara på, men hon har alla förutsättningar för att lyckas hela vägen upp, säger Martin Ericsson.  

 

Huvudtränare Mats Gren om de nysignerade spelarna:   

Elma Junttila-Nelhage (mittback): "En spelare som vi har väldigt stora förhoppningar om.  Hon har i det stora spelet, elva mot elva, otroligt bra kvaliteter. Både i snabbhet och i duellspelet, men även en bra passningsfot." 

Nellie Nygren (ytterback): "Snabb spelare, vänsterfotad, som det inte alltid finns så många av och hon blir därför väldigt intressant. Kan spela till vänster i en trebackslinje eller som wingback i en 3-5-2–uppställning. Väldigt intressant med både hårt passningsspel och med snabbheten och löpförmågan hon har." 

Molly Johansson (anfallare): "Också en spelare med en otrolig kapacitet. Är stark i sitt spel, har stor uthållighet och är ganska snabb. Är en spelare som kommer till många målchanser och som gör en hel del mål, vilket alltid är viktigt." 

Alice Söndergaard (anfallare): "Väldigt intressant spelare som har de här kvaliteterna som inte alltid är så lätt att träna sig till. Är väldigt duktig i en mot en, har bra kreativitet och en väldigt bra målnäsa. Hon är också bra i kombinationsspelet med bra spelförståelse, så det kommer bli väldigt intressant att följa henne." 

Johanna Svedberg (mittfältare): "En slitvarg som jobbar hårt och är ganska tuff i sitt spel. Har också många kvaliteter som kommer bli otroligt roliga att jobba med. Är löpstark, tycker om att ha bollen och är bra på att öppna upp spelet. En lagspelare i allt hon gör."

Hanna Wijk (mittfältare): "Var med oss redan förra året och fick ett A–lagskontrakt förra sommaren. Otroligt stor talang i både spelförståelse, passningsspel och även en mot en offensivt. Hon har rätt inställning till allting, ger allt och lite till och vet vad som krävs helt enkelt."Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén