2022-08-05 09:00Pressmeddelande

BK Häcken säljer Rytting Kaneryd till Chelsea

Johanna Rytting Kaneryd. Foto: BildbyrånJohanna Rytting Kaneryd. Foto: Bildbyrån

Efter en framgångsrik vår och ett lika lyckat EM säljer BK Häcken yttern Johanna Rytting Kaneryd till Chelsea. 
– Det här visar vilken miljö vi har för spelare att utvecklas och ta nästa steg, säger Christian Lundström, fotbollsansvarig för dam elit i BK Häcken.
 
Johanna Rytting Kaneryd kom till BK Häcken 2021 från FC Rosengård och har växt ut till att bli en bärande spelare i laget. Nu säljs hon vidare till Chelsea.
– Samtidigt som vi är glada för Johannas skull är det naturligtvis tråkigt att bli av med en så pass bra spelare. Hon har betytt väldigt mycket för oss men så är det i fotbollsvärlden. Sedan är det en väldigt fin människa som lämnar men jag hoppas att vi möts igen, säger Christian Lundström.
I år har hon stått för fyra mål och tre assist i OBOS Damallsvenskan och hon har spelat alla EM-matcher för Sverige, som tog sig hela vägen till semifinal.
– Hon visar att hon håller internationellt och att hon är på en väldigt hög nivå. Det är roligt när BK Häcken-spelare visar upp sig på den internationella scenen, säger Lundström.
Det senaste året har tre BK Häcken-spelare lämnat för toppklubbar i England: Stina Blackstenius gick till Arsenal, Filippa Angeldahl såldes till Manchester City och nu säljs alltså Johanna Rytting Kaneryd till Chelsea.
– Att spelare lämnar till toppklubbar i England visar att vi har spelare på en väldigt hög nivå. För spelare som lämnar oss för att ta nästa steg är det den här typen av klubbar som gäller. Vi är inte långt därefter. Det är den nivån som gäller – annars är det nog många som ser BK Häcken som en väldigt bra plats att vara på, säger Lundström.
Själv är hon tacksam över tiden i klubben.
– Det har varit en fantastisk tid här och jag vill tacka alla i BK Häcken. Klubben har haft en stor del i min utveckling. Och om det är någon klubb jag lämnar BK Häcken för så är det just för att det är en toppklubb i en toppliga som Chelsea, säger Johanna Rytting Kaneryd.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén