2022-01-17 14:30Pressmeddelande

BK Häcken säljer Wålemark till Feyenoord

Foto: BildbyrånFoto: Bildbyrån

BK Häcken är överens med Feyenoord om en försäljning av Patrik Wålemark. 

Spelaren har skrivit ett 4,5-årskontrakt med den nederländska klubben och för BK Häcken är affären historisk som den dyraste spelarförsäljningen någonsin.

Det har under vintern funnits ett stort intresse från klubbar i flera europeiska ligor för Patrik Wålemark, efter hans framgångsrika 2021. Samtidigt hade 20-åringen kontrakt med BK Häcken över 2024 och klubbens ambition var att ha den känsliga vänsterfoten med på planen när årets säsong inleddes.

– Vi har varit lugna i att vi känt att Patrik kunde fortsätta utvecklas och prestera hos oss men nu hittade vi en helhetslösning med Feyenoord där alla parter blir vinnare. Det känns väldigt bra att vi fått till en viktig affär för klubben, samtidigt som det känns som helt rätt karriärsteg för Patrik och vi tror och hoppas att han har en fin framtid framför sig, säger BK Häckens sportchef Martin Ericsson.

Patrik Wålemark var nere i Rotterdam i helgen för tester och läkarundersökning och såg ligatreans uddamålsförlust mot Vitesse, som skuggar Feyenoord i tabellen. 

– Allt har gått så snabbt så jag tror inte riktigt jag har fattat det just nu. Det har känts bra att vi har kunnat prata om allt med Häcken, jag och Martin har haft jättebra samtal. Det jag fått höra om klubben och staden har känts jättebra och nu när jag fått träffa alla här nere så har det känts ännu bättre än jag trodde. Det är lite svårt att ta in men det (att bli utlandsproffs) har varit min dröm sedan jag var jätteliten. Det är ett stort steg, skitkul, säger han.

Patrik Wålemark kom till BK Häcken som 18-åring inför säsongen 2020, från spel i Qviding i division 2. Den allsvenska debuten skedde borta mot Örebro i början av juli 2020 men det var i debuten i startelvan två veckor senare, som den allsvenska publiken fick upp ögonen för talangen. Hemma mot Elfsborg smekte Wålemark först in en frispark i bortre krysset och låg sedan bakom ytterligare tre av målen i 6–0-segern.

Debutsäsongen i Allsvenskan slutade med tre mål och fyra assist på tretton startade matcher. Siffror han toppade rejält i fjol, då han summerade Allsvenskan 2021 med nio mål och sex assist på 23 matcher från start. Wålemark själv förklarar delvis framgången med stödet från alla gulsvarta supportrar och pekar på det faktum att hans första poäng 2021 kom i samma match som publiken var tillbaka efter coronarestriktionerna, hemma mot AIK i juli. Hans första 1,5 år i BK Häcken tvingades han spela inför tomma läktare på grund av pandemin, så han är tacksam över att ha hunnit få uppleva supportrarnas stöd på plats innan han nu går vidare.

– Det här halvåret är första gången jag har spelat inför publik och jag vet inte om jag skulle gjort det här utan dem bakom mig. Jag är jättetacksam för allt stöd och all kärlek jag fått under de här två åren, säger Patrik Wålemark.

Totalt har han spelat 68 matcher i den gulsvarta tröjan och gjort 19 mål och 12 assist, när han nu lämnar BK Häcken och Hisingen.

– Jag har haft en jättebra tid i BK Häcken och jag är jättetacksam för alla runt klubben som tagit hand om mig sedan dag ett. Det har varit upp och ner resultatmässigt men jag har känt att det är en väldigt utvecklande miljö för en ung spelare, säger han.

BK Häcken önskar Patrik Wålemark stort lycka till och säger: På återseende!Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens pojkakademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén