2019-02-22 09:00Pressmeddelande

BK Häcken satsar på att vinna eAllsvenskan – värvar BorasLegend och OlleLito

Ivan Lapanje och Olle Arbin, representerar BK Häcken i eAllsvenskan.Ivan Lapanje och Olle Arbin, representerar BK Häcken i eAllsvenskan.

En av de mest framgångsrika FIFA-spelarna genom tiderna, Ivan Lapanje, är klar för BK Häcken. Tillsammans med landslagskollegan Olle Arbin, ska han ta klubben till sitt första SM-guld, när premiärupplagan av eAllsvenskan avgörs i vår.

För första gången spelas eAllsvenskan i vår – den första svenska ligan någonsin – arrangerad av Svensk Elitfotboll och Dreamhack. Tolv av Allsvenskans och Superettans största klubbar gör upp om titeln och BK Häcken satsar på att ta hem det första SM-guldet, som delas ut 25 maj.

Gulsvart presenterar dubbla landslagsspelarna Ivan Lapanje och Olle Arbin – BorasLegend och OlleLito – som klubbens senaste nyförvärv.

– Vi vill vinna eAllsvenskan. Ivan blev en naturlig värvning för oss, då vi redan har en relation med honom genom Gothia eCup. Vi är oerhört stolta över att ha kunnat knyta Ivan och Olle till oss – Sveriges bästa spelare, säger klubbdirektör Dennis Andersson.

Ser en framtid i esporten

Klubben arrangerar Gothia eCup sedan två år tillbaka och Ivan Lapanje har varit ambassadör för turneringen som i fjol avgjordes mellan ungdomar världen över, med final under Gothia Cup-veckan i Göteborg.

– Vi är redan på den digitala arenan med Gothia eCup, så vi fortsätter på samma spår och är tacksamma för att SEF drar igång ligan nu, för vi ser en framtid i det här, säger Dennis Andersson.

eAllsvenskan spelas mellan 1 mars och 25 maj och kommer att sändas av Discovery, på kanal 9 och streamingtjänsten Dplay. Förutom att bli svensk mästare, står en prissumma på 250 000 kronor och en kvalplats till världsmästerskapet eWorld Cup på spel.

– Det känns väldigt kul med första svenska ligan någonsin och kul att representera BK Häcken som är en klubb som satsat mycket på esport de senaste åren med Gothia eCup. Det känns som den klubb i Sverige som har bäst koll på vad esport är och vad det innebär. Häcken är en modern klubb, de gör satsningar jag tycker är väldigt bra, säger Ivan Lapanje.

De två spelarna känner varandra väl från landslaget.

– Jag och Ivan är rätt lika både i spelstil och i hur vi tänker. Vi har en bra kemi och känner oss trygga tillsammans, säger Olle Arbin.

Med eAllsvenskan når BK Häcken en ny målgrupp

Båda två tror på en positiv effekt för såväl esporten som för fotbollen, genom lanseringen av eAllsvenskan.

– Att hitta synergier mellan den ”vanliga” världen och esportvärlden är något jag definitivt vill lyckas med. För många ungdomar blir fotbollsspelare bara en spelare i rutan. Vi är väldigt aktiva på Youtube och andra sociala medier, så jag tror vi kan bli en länk mellan deras hem och fotbollsplanen. Det här är på riktigt, de här spelarna finns på riktigt, säger Ivan Lapanje.

BK Häckens klubbdirektör ser på lång sikt samma möjligheter.

– Vi ser att vi når en ny målgrupp, en betydligt yngre målgrupp som kanske inte är besökare på våra matcher i dag men som genom att följa sina favoritspelare och sin favoritklubb digitalt kanske också på sikt vill se BK Häcken live, säger Dennis Andersson.

Men först och främst handlar det om att vinna.

– Vi har väldigt goda chanser, även om det kommer bli svårt för Sverige har väldigt duktiga spelare. Det är som i vilken sport som helst, du behöver marginalerna på din sida för att gå hela vägen. Men vi hoppas ta hem BK Häckens första SM-guld, säger Ivan Lapanje.

 

Fakta BK Häckens laguppställning i eAllsvenskan:

Ivan Lapanje, 26 år.

Meriter: VM-guld 2013, NM-guld 2018, tre SM-guld, spelande förbundskapten svenska landslaget.

Olle Arbin, 17 år.

Meriter: VM-playoff 2018 (topp 42), landslagsspelare.

Fakta eAllsvenskan:

Spelas: 1 mars–25 maj (varje lag spelar elva möten där ett möte består av två matcher. De åtta bästa lagen går vidare till finalen 25 maj).

Deltagande klubbar: BK Häcken, AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, GIF Sundsvall, Örgryte IS, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna.

Vinnande klubb blir svenska mästare i eAllsvenskan 2019 och får 250 000 kronor i prispengar, samt förbättrar sin rankning i kvalet till eWorld Cup.

eAllsvenskan arrangeras av Svensk Elitfotboll, SEF, och Dreamhack och är en del av internationella EA Global Series, som EA SPORTS driver.

 

För fler kommentarer, kontakta:

Ivan Lapanje, 076-2650705

Dennis Andersson, 070-7887112Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i division 3. Ungdomsverksamheten består av runt 600 spelare som leds av cirka 100 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och guldet i Svenska Cupen 2016.


Kontaktpersoner

Marcus Jodin
Klubbchef
Marcus Jodin
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén