2023-07-31 15:00Pressmeddelande

Mak Lind tillbaka i gulsvart – tar över som huvudtränare

Mak Lind. Foto: Bildbyrån.

2014 lämnade han som lagkapten – nu är han tillbaka som huvudtränare. Mak Lind tar över BK Häckens damlag.
– Vi tror att han kan ta oss till nästa nivå i vår utveckling, säger Christian Lundström.

2008 gjorde Mak Lind sin första flytt till Hisingen och anslöt till BK Häcken från Västra Frölunda. I sex år spelade han för Hisingsklubben och avslutade sin sejour i klubben som lagkapten.
Nu är han tillbaka i gulsvart. Mak Lind tar över som tränare för damlaget och har skrivit på över säsongen 2026.
– Jag kommer från herrfotbollen, så det blir lite nytt och det känns både spännande och inspirerande att jobba med damlaget i BK Häcken. Jag ser att man har gjort många bra saker här och man leder serien, vilket gör att det första kortsiktiga målet förstås är att vinna SM-guld. Sen ska vi göra det bra i Europa även om vi vet att vi får tufft motstånd i kvalet där. På sikt vill jag vara med och påverka fotbollen som ska bedrivas, att vi kan flytta fram våra positioner och våga sticka ut, våga ta marknadsandelar. Det är vad jag ser framför mig just nu, säger den nytillträdde huvudtränaren.

Mak Lind kommer senast från FC Trollhättan som ligger på en andraplats i division 1 på herrsidan, där gick han in som huvudtränare inför årets säsong. Han har tidigare även tränat Husqvarna och Norrby i Superettan.
– Det är en engagerad och skicklig tränare som kommer till oss, såväl ledarskapsmässigt som fotbollsmässigt. Vi hoppas och tror att han kan ta oss vidare till nästa steg. Som spelare stod han för hårt arbete och han är väldigt här och nu. Vi hoppas även att han ska kunna utveckla vårt spel och se till att vi gör fler mål. Vi tror verkligen att det här blir en bra match för både oss som klubb och för honom själv, säger Christian Lundström, fotbollsansvarig för dam elit.

Spelarkarriären lade Mak Lind på hyllan när han var nyss fyllda 28 år. Han hade då hunnit representera kinesiska Tianjin Teda och Halmstads BK efter sin sejour i Bollklubben.
– Det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att gå en annan väg efter spelarkarriären. 2016 lade jag av att spela, vilket var väldigt tidigt, och 2017 var mitt första år som seniortränare i division 1, säger han.
Just nu leder BK Häcken OBOS Damallsvenskan med sex poäng ner till tvåan Linköping.
– Det kommer till en början inte att ske jättestora förändringar från tidigare. Det finns en anledning till att man leder serien. Där vill jag fortsätta med det man har gjort bra och sedan vill jag komma in med fler delar i spelet. Även om vi gör mycket mål så vill jag att vi gör ännu fler mål. Vi vill anfalla med fler spelare än man har gjort och attackera boxen med fler spelare än vad man har gjort, säger Mak Lind.

Den befintliga tränarstaben fortsätter under nye huvudtränaren. Mak Lind gör sitt första träningspass på torsdag när truppen återsamlas efter semestern. Hans första tävlingsmatch vid rodret blir borta mot serietvåan Linköpings FC fredagen den 1 september, klockan 19.00.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén