2023-12-27 10:00Pressmeddelande

Paco Johansen blir BK Häckens nya huvudtränare

Paco Johansen. Foto: Bildbyrån.

Pål Arne ”Paco” Johansen är klar som ny huvudtränare för BK Häcken. Norrmannen har skrivit ett treårskontrakt med klubben.

Paco Johansen skiftade spelarkarriären mot tränarkarriär redan som 23-åring, vilket innebär att han i dag varit tränare i halva sitt liv, med en historik i norska Lyn och Hönefoss och polska Legia Warszawa, samt norska damlandslaget och juniorlandslag på så väl pojk- som flicksidan. Närmast kommer han från Eliteserien-laget Odd, som han lett de två senaste säsongerna.
– Jag är en lugn tränare som är väldigt intresserad av fotbollsspelare. Jag har svårt för status quo och är mån om att alltid vilja bli bättre. Jag är analytisk i mitt sätt att närma mig fotboll och modern i sättet jag både tränar och leder, säger Paco Johansen och fortsätter:
– När BK Häcken kom till mig och sade att vi ska utmana i Europa så är det något som triggar mig. Och att klubben vill detsamma med akademi, herr- och damlag triggar mig ännu mer. Jag har fått ett fantastiskt intryck av en klubb som är tydlig med att den är modig, som törs att sätta nya mål och inte är nöjd, utan som vill gå vidare och utvecklas varje dag. Föreningen har en organisation där både de som spelar fotboll och de som jobbar i klubben har det där utvecklingstänket.
Sportchef Martin Ericsson har lett en gedigen rekryteringsprocess, där klubben letat en tränare som matchar BK Häckens fotbolls- och föreningsidentitet och som har förmåga att ta herrlaget vidare till nästa nivå så väl prestations- som resultatmässigt.
– Vi är glada att vi lyckats enas om en framtid tillsammans med Paco. Det är en offensivt lagd tränare som är väldigt taktiskt skolad. Det är också en tränare som förstår vad vi har byggt upp under de senaste åren och som också ser utmaningen att ta oss vidare på den resan. Vi vill fortsatt vara etablerade i toppen av svensk fotboll och även jobba långsiktigt och framåt med vår fotbollsfilosofi, säger Martin Ericsson.
BK Häcken kommer från en säsong där laget stod för en historisk kvalificering till Europa League-gruppspel, vann Svenska Cupen och slutade trea i Allsvenskan, där gulsvart var det lag som gjorde flest mål i serien och slog rekord med 14 av 15 hemmasegrar under säsongen.
– Huvudidén i spelet kommer att vara densamma. Vi ska spela så mycket vi kan på motståndarnas planhalva. Det ska vi göra genom att pressa högt, vinna bollen högt och bygga egna anfall. Den typen av fotboll ska vi spela och sedan handlar det även om att behärska ett spel som ger resultat i Europa. Det är en kombination och det är de delarna som triggar mig, säger Paco Johansen.
Han tar med sig sin assisterande tränare från Odd, Håkon Wibe-Lund, som går in i den befintliga tränarstaben.
– Även det är en offensivt lagd tränare. Han har en bred erfarenhet från att ha assisterat många år i den norska högstaligan. Det är en person som i sitt sätt att se på oss stämmer väl in med vilka vi är. Som tränare har han dessutom god erfarenhet av att jobba individuellt med spelare vilket är viktigt i vårt sätt att arbeta på, säger Martin Ericsson.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar 2016, 2019 och 2023, samt guldet i Svenska Cupen för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén