2022-09-23 12:00Pressmeddelande

BK Häcken släcker elljusen

Elljusen var släckta när BK Häcken mötte Hammarby förra helgen. Foto: BildbyrånElljusen var släckta när BK Häcken mötte Hammarby förra helgen. Foto: Bildbyrån

För att minska elförbrukningen har BK Häcken, tillsammans med SEF, EFD och sändande bolag, Discovery och Viaplay, ändrat reglerna för planbelysning under matcherna.
När BK Häcken mötte Hammarby förra helgen var strålkastarna släckta och detsamma kommer att gälla när Bollklubben tar emot Brommapojkarna i OBOS Damallsvenskan i morgon.

Samhället står inför stora utmaningar för att bekämpa klimatförändringarna. Med hänsyn till den nuvarande elkrisen har elitklubbarna i svensk fotboll sett över vilka åtgärder som går att vidta för att spara energi.
Nu har Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och de sändande bolagen i Allsvenskan och OBOS Damallsvenskan, Discovery och Viaplay Group, kommit överens om att sänka elförbrukningen i samband med våra matcher genom att minimera tiden då planbelysning krävs.
Det innebär att belysningen slås på närmare avspark än tidigare och slås av efter match så fort tv-sändningen är avslutad men även att matcher med tidig avsparkstid på eftermiddagarna kan spelas helt utan planbelysning, om dagsljuset bedöms vara tillräckligt.

När BK Häcken tog emot Hammarby i förra helgens toppmatch i Allsvenskan, genomfördes hela matchen utan planbelysning och planen är att spela utan elljus även i BK Häckens möte med Brommapojkarna i OBOS Damallsvenskan i morgon eftermiddag.
– Vi står i en situation där hela samhället behöver se över sin energiförbrukning och det är en självklarhet att det gäller även oss inom elitfotbollen. Vi vill föregå med gott exempel och dra vårt strå till stacken, säger BK Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Som ett led i BK Häckens hållbarhetsarbete ser klubben över sin långsiktiga plan för att vara med och bekämpa klimatförändringarna. I samband med utbyggnationen av klubbens träningsanläggning, Gothia Park Academy, installerade klubbens hållbarhetspartner Brion solceller på anläggningen i somras. Samtidigt bytte klubbens affärspartner City El och Data planbelysningen på GPA till LED-belysning.
BK Häcken fortsätter arbetet tillsammans med klubbens hållbarhetspartners för att nå FN:s globala mål till 2030. Med hjälp av BRA, Brion, Bravida, Volkswagen, Isobetong, Assemblin och Göteborgs Glasmästeri tar vi steg mot mål nummer 13, ”Bekämpa klimatförändringarna”.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Marcus Jodin
Klubbchef
Marcus Jodin
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén