2020-12-28 15:00Pressmeddelande

BK Häcken värvar isländsk U21-landslagsman

Den isländske högerbacken Valgeir Fridriksson, med meriter från Islands U21-landslag, är klar för BK Häcken. 19-åringen kommer närmast från isländska mästarlaget Valur Reykjavik. Avtalet med Bollklubben är skrivet på fyra år.
– Det är precis den profilen som vi söker utifrån ålder och potential, säger BK Häckens sportchef Martin Ericsson.

Ytterligare en pusselbit till BK Häckens lagbygge har lagts på plats. Valgeir Fridriksson spelade den gångna säsongen för Valur Reykjavik, som vann det isländska mästerskapet, och han fick under året också göra debut i det isländska U21-landslaget. För att vara ytterback är han med sina 191 centimeter ovanligt välväxt och hans kraftfullhet och fysik är något som gjorde honom extra intressant för Bollklubben. 

– Han jobbar mycket med fart och kraft och för oss är det viktigt att våra ytterbackar kan försvara. Vi släppte in minst antal mål i år och det vill vi gärna fortsätta att göra, för då ökar våra chanser att vinna fotbollsmatcher, säger Martin Ericsson och fortsätter:

– Han är högerfotad och hans naturliga position är till höger men eftersom det isländska landslagets ordinarie högerback också spelar i Valur, så har Valgeir fått hålla till mycket till vänster under året. Och det är något vi ser som en styrka – han har bevisat att han kan spela på bägge positioner.

När Valgeir Fridriksson fick reda på BK Häckens intresse för ett par veckor sedan så fanns det inget att tveka på. Nu ser han fram emot att fortsätta sin fotbollskarriär på Hisingen och i Allsvenskan.

– Valur är kanske den största klubben på Island så jag kunde inte komma längre där och jag ville ta nästa steg i min karriär. Allsvenskan är en större liga och BK Häcken är en större klubb och ska också spela ute i Europa nästa år, så det här är en fantastisk möjlighet för mig. Att bli en professionell fotbollsspelare har varit min dröm sedan jag var barn, säger han.

När han kommer till Göteborg om en dryg vecka så blir det andra gången för honom någonsin. Han har bara bra minnen från första gången.

– Jag var med i Gothia Cup när jag var 16-17 år. Det var en fantastisk upplevelse, jag hörde att det är Häcken som arrangerar turneringen, det visste jag inte tidigare, säger han.

BK Häcken var inne på det ”isländska spåret” för några år sedan och avgående sportchef, och numera sportslige rådgivaren, Sonny Karlsson var då själv på plats på Island och scoutade. Det blev inga värvningar då men de isländska relationerna har hållits vid liv.

– Vi har sett hur isländska spelare lyckats bra utomlands i andra klubbar och nu fick vi läge på Valgeir och det är precis den profil vi söker. Vi har fått fina lovord om honom från personer verksamma inom isländsk fotboll. Vi hoppas och tror att han som islänning kan anpassa sig till Sverige och svensk fotboll så snabbt som möjligt och att han kommer vara med att konkurrera om en tröja, avslutar Martin Ericsson.

Fakta om Valgeir Fridriksson
Ålder: 19.
Längd: 191 cm.
Vikt: 82 kg.
Position: ytterback.
Tidigare klubbar: Valur Reykjavík, Fjölnir.
Landskamper: 1 U21, 5 U19.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i division 2. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén