2024-01-09 15:00Pressmeddelande

Jesper Ljung förlänger med BK Häcken 

Jesper Ljung. Foto: BK Häcken.

Jesper Ljung, med flera säsonger bakom sig som spelare och ledare i BK Häcken, förlänger som assisterande tränare i herrlaget. Det nya avtalet sträcker sig över säsongen 2026.  

Jesper Ljung hade en framgångsrik fotbollskarriär mellan åren 1989 och 2007 innan han sadlade om till tränare. 2016 klev han in som akademitränare i BK Häcken och hade flera framgångsrika år med P19-laget innan han, inför säsongen 2022, tog steget upp som assisterande tränare för herrlaget. Nu har han skrivit på för ytterligare tre år med BK Häcken.
– Sedan det blev klart med den nya tränarstaben har det inte varit några konstigheter. Jag och Martin har haft en dialog hela hösten om en förlängning och det är något som jag har siktat på under en längre tid, säger han.
 Hittills har det blivit tolv år i Bollklubben och han har, under sina två år som assisterande tränare för herrlaget, tagit ett SM-guld och ett cupguld.
– Det har givetvis varit en väldigt framgångsrik sejour så här långt med tanke på resultatet som vi har gjort under dessa två år. Jag hoppas självklart på att det fortsätter även framöver, säger Jesper Ljung.
Jesper Ljung har tillsammans med Christoffer Källqvist ansvarat för de fasta situationerna – ett ansvar han fortsätter att bära även under den nye huvudtränaren.
– Jag vet inte om BK Häcken någonsin har varit bättre på offensiva fasta situationer och under fjolårets säsong stod vi för flest mål av alla allsvenska lag på offensiva hörnor, säger Jesper Ljung och fortsätter:
– 20 procent av våra mål kom från fasta situationer under fjolårets säsong i Svenska Cupen, Allsvenskan och i Europa-spelet. Det kommer att vara en utmaning att fortsatt utveckla och göra det jobbet ännu bättre i år men jag längtar tills att få sätta i gång arbetet.
Paco Johansen och Håkan Wibe-Lund står sedan tidigare klara som ny huvudtränare respektive assisterande tränare.
– Det ska bli väldigt spännande att få jobba med Paco och Håkon. Det kommer givetvis att bli en del förändringar och troligtvis en annan metodik. Han kommer att sätta sin prägel på många delar och det är något som jag ser som väldigt spännande, säger Jesper Ljung.
 
Martin Ericsson om förlängningen:
– Jesper är och har varit en viktig ledare i klubben över många år. Han har varit med och skapat grunden för vår nuvarande fotbollsfilosofi. I Jesper får vi kontinuitet från de närliggande framgångarna, samtidigt som vi får en trygg och erfaren tränare med stor fotbollskunskap. Jesper kommer att komplettera Paco och Håkon på ett väldigt bra sätt.

 


Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar 2016, 2019 och 2023, samt guldet i Svenska Cupen för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén