2021-07-09 09:00Pressmeddelande

Samuel Gustafson återvänder till BK Häcken

Samuel Gustafson, BK Häcken.Samuel Gustafson, BK Häcken.

2016 såldes Samuel Gustafson till italienska Torino. Nu, drygt fem år senare, återvänder han till Hisingen. Kontraktet med mittfältaren är skrivet på tre år.

Tvillingbröderna Simon och Samuel Gustafson kom till BK Häcken inför säsongen 2013. Båda gjorde stora avtryck i klubben, bidrog med många poäng och inbringade värdefulla pengar när de sedermera såldes till Feyenoord respektive Torino.

När Simon Gustafson såldes i början av 2015 tog Samuel en allt större roll på mittfältet och det året utvecklades han till en nyckel- och poängspelare i Peter Gerhardssons lag. 2016 var han med och vann det historiska cupguldet i Malmö och satte bland annat en av straffarna i finalens straffläggning.

I augusti 2016 gick flyttlasset till italienska Torino, och under hans sejour där blev det två utlåningar till först Perugia och därefter Hellas Verono. Sedan 2019 har han tillhört Cremonese i italienska Serie B. Största bedriften i Italien var när han var med och förde upp Hellas Verona i Serie A.

Nu återvänder 26-åringen till Sverige och BK Häcken. Kontraktet med den 187 centimeter långe mittfältaren är skrivet på tre år.

– Jag har längtat efter att få komma hem till Sverige igen. Det har varit kul att få testa på utlandet, men nu känns det väldigt stimulerande att få komma hem. Det ska bli roligt att få vara med och fortsätta bygga BK Häcken, säger Gustafson och fortsätter:
 – Jag och Martin (Ericsson) känner ju varandra från tiden vi spelade ihop och vi har haft en god dialog sedan i våras. Det han har presenterat känns spännande och vi delar syn på hur man vinner fotbollsmatcher. Att få jobba med honom igen känns väldigt kul.

I BK Häcken växte Gustafson fram som en poängspelare, men i Italien har han fått testa på andra roller, kanske framförallt som balansspelare.

– Senast jag spelade i Häcken spelade jag tia bakom Owoeri och Jeremejeff och då blev det en jädra massa poäng. I Italien spelade jag mer som balansspelare och då är det mer hårt arbete och vara med i uppbyggnadsspelet än att vara framför mål. Nu hoppas jag att jag kan hitta tillbaka till mitt gamla jag och finna en roll som kan passa mina egenskaper och därmed hjälpa laget på bästa sätt, det är det allt handlar om.

Gustafson var som nämnt med och tog BK Häckens historiska cupguld 2016. När han nu återvänder siktar han ännu högre än så.

– Jag vill vinna Allsvenskan med Häcken, det är målet.

Gustafson är spelklar från 15 juli, vilket gör att han potentiellt skulle kunna göra sin första match mot IFK Norrköping borta 18 juli.

Sportchef Martin Ericsson:

– Det känns fantastiskt kul att vi får hem Samuel i hans ”prime”. Det är en duktig fotbollsspelare som mognat och utvecklats under sina år i Italien och han kommer vara ett positivt tillskott i truppen med sina kvaliteter och sin rutin. Han tror på det vi håller på att bygga och kommer hem för att göra skillnad i BK Häcken.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens pojkakademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén