2021-03-30 11:45Pressmeddelande

BK Häcken anställer Jon Jönsson: "Annat än träningen påverkar"

Jon Jönsson, ny sportkoordinator i BK Häcken, tillsammans med sportchef Martin Ericsson.Jon Jönsson, ny sportkoordinator i BK Häcken, tillsammans med sportchef Martin Ericsson.

Som spelare var han en klippa i backlinjen. Nu ska tidigare Elfsborg- och Europaproffset Jon Jönsson återigen vara en viktig kugge i ett lag, men på ett lite annat sätt.

I en roll som sportkoordinator i BK Häcken får han ansvar för att bidra till våra spelares personliga utveckling, som ett led i klubbens övertygelse om att hela människor också blir bättre fotbollsspelare.

Hösten 2019 lade Jon Jönsson fotbollsskorna på hyllan efter bland annat tolv säsonger i IF Elfsborg och flera år som utlandsproffs i Europa. Han har dessutom tre SM–guld på sitt CV och har även spelat landskamper för våra ungdomslandslag. 

De erfarenheter han har samlat på sig från sin fina spelarkarriär ska han nu få stor användning av. BK Häcken har anställt honom som sportkoordinator, där han kommer att innebära ett extra stöd för våra spelare, både i frågor som rör fotbollen men också livet utanför planen.  

Sportchef Martin Ericsson säger att beslutet att tillsätta Jon i denna roll kommer från ett behov av att värna om spelarnas personliga utveckling och välmående 

–  Det har varit en funktion som har efterfrågats internt där vi vill ta hand om frågor som rör praktiska bitar kring spelare som dyker upp på daglig basis. Vi vill självklart ta hand om och hjälpa våra spelare, i det här fallet genom att vårda och utveckla dem på alla plan. Vi har ett tränarteam som gör det på fotbollsplanen och kring det fotbollsmässiga, men sedan behöver vi ha en helhet i det och någon som finns där för livet utanför fotbollen, säger Martin Ericsson.  

Samtidigt som klubben har identifierat behovet, har Jon Jönsson själv länge haft tanken att arbeta med spelarfrågor i en fotbollsklubb. Han har själv upplevt och gått igenom de utmaningar och den press som spelarna dagligen ställs inför, vilket han kommer kunna dra stor nytta av i sitt nya jobb.  

– De erfarenheter jag har på fotbollsplanen och i en klubb är att det är så mycket annat än bara träningen i sig som påverkar hur det går på planen. Alla spelare lever ett liv vid sidan av också vilket kan innebära svårigheter med stora och små saker som i längden kan bli störande för deras prestation. Det blir naturligt att jag kan förstå vad det är de går igenom i de olika faserna av karriären och kan finnas där som stöd och hjälpa till. På så sätt vill jag optimera deras möjligheter att bli så bra som möjligt och samtidigt optimera för klubben och ta hand om deras investering, säger Jon Jönsson.  

Jon Jönsson gick som ung och lovande tonåring till Tottenham Hotspurs och slog sig senare in i Malmö FFs A-lag. Han vet hur det är att som junior kämpa för att få chansen i seniorlaget. Således kommer han också att hjälpa våra unga och lovande talanger i akademin, dels att utvecklas till bättre fotbollsspelare men också i mognadsprocessen.  

– Man lär sig av sina misstag, så jag vill framför allt lyfta fram de jag har gjort på och utanför planen och försöka hjälpa dem att inte göra samma misstag. Det handlar också om att lära dem att bli proffs och utbilda dem i vad det innebär att vara och leva som proffs. Det är inte så att jag ska göra jobbet åt dem och betala deras räkningar. Utan hjälpa dem, finnas där och förse dem med rätt folk och ge dom råd. Ett extra stöd helt enkelt, säger Jon.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen i Göteborg. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens pojkakademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén