2020-12-30 15:00Pressmeddelande

BK Häcken dubbelvärvar från Elfenbenskusten

Offensive yttermittfältaren Bénie Traore, 18, och vänsterbacken Yannick Adjoumani, 18, är klara för BK Häcken. Båda spelarna kommer från ASEC Mimosas i Elfenbenskusten, en av Afrikas mest framgångsrika akademier.
– Det är två väldigt spännande och talangfulla spelare som vi följt noggrant under en tid, säger sportchef Martin Ericsson.

Islänningen Valgeir Fridriksson, 19, presenterades som ny spelare i BK Häcken i måndags. Nu kommer ytterligare två unga spelare till Hisingen. Både Bénie Traore och Yannick Adjoumani är födda 2002. Bénie Traore är en yttermittfältare som kan spela på båda kanterna och BK Häcken upptäckte honom redan under 2018 när han spelade i Gothia Cup med ASEC Mimosas. 

– Sedan dess har vi följt hans utveckling i Elfenbenskusten där vi sett att han tagit sig uppåt bland lagen där för att denna säsong vara ordinarie i deras A-lag. Vår chefsscout Hampus Andersson har varit i Elfenbenskusten två gånger och sett Bénie i många matcher och även besökt ASEC Mimosas träningsanläggning där han sett många träningspass med honom och fått en bättre förståelse för hur de utbildar sina spelare, säger Martin Ericsson.

18-åringen har efter en stark säsong dragit intresse till sig från flera europeiska klubbar så att BK Häcken lyckats värva honom är ett gott betyg till klubben. Kontraktet med honom är skrivet på fyra år.

– Det är en extra dimension att det är en talang som normalt sett inte kommer till Sverige eller Skandinavien. Han är fransktalande och det blir ofta en naturlig väg till Frankrike eller Belgien för de spelarna. Att han väljer oss gör det ännu mer spännande och vi får hoppas att det blir så bra som vi tror, Martin Ericsson.

Bénie Traore är en spelare som har spetsegenskap i sin fart på både korta och längre distanser. Det, i kombination med fin teknik, gör att att han passar bra in i Häckenprofilen. Han ser fram emot att ansluta till laget och fortsätta sin karriär i Sverige. 
– Jag vill vinna många titlar med BK Häcken och utvecklas för att kunna nå min allra bästa nivå, säger han.

Vänsterfotade vänsterbacken Yannick Adjoumani var också med i ASEC Mimosas duktiga lag i Gothia Cup 2018. 

– ASEC Mimosas har en tradition att producera talangfulla ytterbackar och Adjoumani är inget undantag med sin fart, fina inläggsfot och en attityd att alltid vilja delta, både i offensiven och defensiven, säger Martin Ericsson.

BK Häcken har skrivit ett låneavtal på ett år med en köpoption på tre år med Adjoumani.

– Det är alltid en fördel att få spelarna på plats, därför gör vi så med Yannick. Den möjligheten fanns inte med Bénie, han är för högt rankad för det, säger Martin Ericsson.

Yannick Adjoumani:
– Jag vill bidra med mina kvaliteter till BK Häcken och försöka få speltid även om jag vet att det är tuff konkurrens. Jag har stor tro på mig själv, säger han.

Genom de här värvningarna har BK Häcken återigen riktat in sig på Afrika, något som klubben har bra erfarenheter från historiskt sett.

– Vi öppnar upp lite för en nygammal marknad igen. Vi har historiskt sett varit duktiga där men inte gjort det på ett tag. Mimosa har en intressant akademi som vi har bra kontakter med och det är spännande att se om det kan mynna ut i ett längre samarbete med dem, avslutar Martin Ericsson.

Bénie Traore
Född: 30 november 2002.
Längd: 172 cm.
Vikt: 64 kg.
Position: Höger- och vänsterytter.
Tidigare klubb: ASEC Mimosas.

Yannick Adjoumani
Född: 29 december 2002.
Längd: 168 cm.
Vikt: 68 kg.
Position: Vänsterback.
Tidigare klubb: ASEC Mimosas.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i division 2. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén