2020-06-22 08:01Pressmeddelande

Leonard Zuta är tillbaka i gulsvart

Leonard Zuta återvänder till BK Häcken. Efter fem år utomlands är försvarsspelaren tillbaka på Hisingen.

Leonard Zuta har tränat med Bollklubben sedan en tid tillbaka och i väntan på att Fifa utreder hans ärende med Konyaspor fick han i dag ett tillfälligt speltillstånd, ITC, (International Transfer Certificate) med BK Häcken.

– Jag är glad att vara tillbaka i BK Häcken, den klubb som fostrade mig från en juniorspelare till A-lagspelare och som därigenom gav mig möjligheten till ett utlandsäventyr. Mitt signum har alltid varit att agera så professionellt som möjligt och alltid ge allt på varje träning och match för den klubb jag representerar. Jag hoppas kunna bidra på bästa möjliga sätt, säger Leonard Zuta.

BK Häcken och Zuta har skrivit ett tills vidare-avtal och Leo är spelklar direkt och med i matchtruppen till Uppsala i dag.

– Leo är en spelare som vi länge hoppats på att en dag få tillbaka till oss. Nu blev det under speciella omständigheter och i den här situationen – med hans Fifa-ärende med Konyaspor och vår ekonomiska situation på grund av corona – har vi hjälpt varandra. Det är ett avtal som inte belastar vår ekonomi nämnvärt, säger sportchef Sonny Karlsson.

Leo Zuta slog igenom i BK Häcken och har sedan han lämnade klubben spelat för kroatiska Rijeka, innan han förra vintern gick till turkiska Konyaspor. Han har även spelat 17 landskamper för Nordmakedonien.

– Vi är väldigt glada över att ha hittat en lösning där vi får hem Leo. Det är en bra spelare med meriter på bra europeisk nivå och det är dessutom ”vår” spelare, en BK Häcken-spelare. Det betyder mycket för klubben att kunna presentera en sådan återvändare, säger Sonny Karlsson.

Leo Zuta:

– Nu utifrån detta nyöppnade fönster och rådande Covid-19-situation i fotbolls-Europa känns denna lösning optimal, både för mig och klubben. Efter fem år av spel utomlands ser jag framemot att spela på Bravida Arena igen.

 

Leonard Zuta

Ålder: 27 år.

Position: Försvarare.

Klubbar: BK Häcken 2020– , Konyaspor (2019–2020), Rijeka (2015–2018), BK Häcken (2012–2015).

Landskamper: 17 A-landskamper, Nordmakedonien.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i division 2. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén