2023-12-08 09:00Pressmeddelande

Per-Mathias Högmo lämnar BK Häcken

Per-Mathias Högmo. Foto: Bildbyrån.

Huvudtränaren Per-Mathias Högmo lämnar BK Häcken efter 2,5 år i klubben. Han köps loss av de regerande asiatiska Champions League-mästarna, Urawa Red Diamonds.
– Jag känner en stor tacksamhet över att få ha varit med på den här resan med klubben, säger han.

De båda klubbarna har enats om ett avtal som innebär att Per-Mathias Högmo lämnar BK Häcken efter sista omgången i Europa League, borta mot Qarabag nästa torsdag.
– Vi har gått igenom mycket ihop och det är upplevelser som man kommer att ha med sig, som har varit signifikanta i klubbens historia. Det är klart att det här är ett känslomässigt avslut men samtidigt är det ett hedersbetyg på den produkt vi har skapat tillsammans och som vi har alla möjligheter att nu ta vidare ytterligare, med nästa huvudtränare. Jag vill tacka Per-Mathias med hela mitt hjärta, både personligen och från klubbens sida, för det han har bidragit med på och utanför planen, säger BK Häckens sportchef, Martin Ericsson.
Då intresset för Per-Mathias Högmo varit stort under en längre tid, påbörjade BK Häcken en parallell process med rekryteringsarbetet av en ny huvudtränare redan i somras, för att ligga i fas med det arbetet om det skulle bli ett tränarskifte efter årets säsong. Nu intensifieras det arbetet för att ha en ny tränare på plats när laget drar i gång den nya säsongen i mitten av januari.
– Med tanke på situationen och intresset för Per-Mathias har vi arbetat parallellt under hela hösten utan att för den delen veta vad som skulle hända. Det gör att vi står förberedda och väl redo för det här scenariot, säger Martin Ericsson.

Per-Mathias Högmo kom till BK Häcken sommaren 2021 och ersatte då Andreas Alm, som lämnade för danska Odense. Under norrmannens ledning har BK Häcken fortsatt etablera sig som ett topplag i Allsvenskan, en utvecklingsresa som krönts av resultatmässiga framgångar med SM-guld 2022, guld i Svenska Cupen i våras och kvalificeringen till Europa League-gruppspelet i höst.
 – Det är alltid med blandade känslor man startar ett nytt kapitel i sitt liv men det är samtidigt ett privilegium att få lämna klubben i ett läge där föreningen står starkare än någonsin. Framgångarna är en följd av den starka kulturen som finns här, de duktiga personerna i organisationen och supporterskaran som växer för varje vecka. Det är mycket känslor just nu men jag känner en oerhörd glädje över att ha varit tillsammans med alla i BK Häcken. De här begreppen, Häckenfotboll och Häckenstandard, har bägge satt sig som nationella, om inte internationella, begrepp. Det känner jag en stolthet över att ha varit med och utvecklat, säger Per-Mathias Högmo.


Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar 2016, 2019 och 2023, samt guldet i Svenska Cupen för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén