2022-05-05 11:00Pressmeddelande

Turgott skriver tvåårskontrakt med BK Häcken

Blair Turgott, BK Häcken. Foto: BildbyrånBlair Turgott, BK Häcken. Foto: Bildbyrån

BK Häcken har skrivit ett tvåårskontrakt med Blair Turgott. En lång process är avklarad för att lösa övergången.

– Det känns bra att äntligen få allting på plats och nu längtar jag ut på planen för att göra det jag gör bäst, säger han.

Blair Turgott gjorde 18 mål under sina 2,5 allsvenska säsonger i Östersund, med fjolårets notering på tio mål på 24 matcher som den bästa personliga säsongen, trots att laget åkte ur Allsvenskan. I januari stod det klart att anfallaren inte skulle följa med Östersund ner i Superettan men därefter har det varit några komplicerade månader, då Turgott aldrig blev spelklar för sin nya klubb i Förenade Arabemiraten.

27-åringen tog sig i stället ur sitt personliga avtal innan det svenska transferfönstret stängde, vilket innebär att han nu kunnat få dispens från Svenska Fotbollförbundet för att som kontraktslös spelare, bli spelklar för BK Häcken trots att transferfönstret är stängt.

– Det har varit en lång process med en ouppklarad affär som andra har behövt reda ut, innan vi har kunnat göra klart med Turgott. Nu känns det bra att äntligen ha det på plats och att vi får in ytterligare spets i vår offensiv med en spelare som kan spela på alla positioner i vår anfallstrio, säger sportchef Martin Ericsson.

Blair Turgott har tränat med BK Häcken de senaste tre veckorna och gjorde debut i match med U21-laget i tisdags, där han avgjorde bortamötet med Elfsborg med matchens enda mål, från straffpunkten efter en straff han själv fixat. Så fort han får sitt arbetstillstånd är han spelklar för Allsvenskan och förhoppningen är att kunna få det på plats redan till Värnamo-matchen på måndag.

– Han är en bra målskytt och han är en spelare som kan bidra i både anfall och försvar, med stor mobilitet och dynamik i sitt spel. Vi höjer nivån i truppen ytterligare, vilket ger större utrymme för tränarna att förändra en matchbild och att förändra från match till match, säger Martin Ericsson.

Om han blir spelklar och är redo att ta en plats i matchtruppen redan till på måndag, eller om han behöver vänta några dagar ytterligare, bekymrar inte Blair Turgott. Efter några jobbiga månader i sin karriär, är han glad och tacksam över att äntligen ha gjort klart med BK Häcken. Men visst längtar han ut på fotbollsplanen igen.

– Det har varit tufft, men man lär så länge man lever. Jag tror att allt händer av en anledning, mitt öde är min möjlighet och nu behöver jag ta den med båda mina händer och ta mig tillbaka så fort som möjligt. BK Häcken är ett bra lag – en bra grupp spelare och en bra tränare. Varje gång jag har mött dem har det varit tuffa matcher, tack och lov kommer jag stå på rätt sida nu, säger Blair Turgott.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen för herrar, 2016 och 2019, och för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén