2020-02-20 12:00Pressmeddelande

Norsk anfallare lämnar Rosenborg för BK Häcken

Den meriterade norske anfallaren Alexander Søderlund är klar för BK Häcken. 32-åringen ansluter från Rosenborg BK och kontraktet är skrivet på två år.

Den 187 centimeter långe anfallaren lämnar norska Rosenborg, där han under fem säsonger, över två sejourer, gjorde 118 matcher och 55 mål. 2015 vann han skytteligan i Norge med 22 mål. På meritlistan finns också 32 A-landskamper för Norge. 

– Jag har varit med om en hel del i min karriär och bland annat vunnit en serie guld i Norge med Rosenborg. Förhoppningsvis kan jag ta med den erfarenheten jag har och vara med och bidra till att ta BK Häcken till den absoluta toppen. Vi ska vara med och fightas om medaljerna, säger Alexander Søderlund.

2016 såldes anfallaren till Frankrike och Saint-Étienne. Han gjorde sitt första mål för klubben mot Lyon och efter tre säsonger såldes han tillbaka till Rosenborg, där han nu huserat under 2018 och 2019. Nu går flyttlasset till Hisingen och kontraktet sträcker sig över 2021. 

– Vi har letat efter offensiv förstärkning och velat komplettera truppen med en spetsspelare. Det tror vi att vi har hittat i Søderlund. Han är van att spela som ensam nia och kan göra mål på alla möjliga sätt. En hårt arbetande anfallare med stor erfarenhet som vi tror kommer passa bra in i vårt spelsystem, säger sportchef Sonny Karlsson.

Alexander Søderlund spelade match med Rosenborg så sent som i fredags och i morgon, exakt en vecka senare, gör han sitt första träningspass med BK Häcken. Søderlund, som spelat i flera olika länder, ser fram emot äventyret i Sverige.

– Det känns skönt nu när allt är klart. Vi har diskuterat med varandra i två veckors tid och nu när allt är klart så ser jag fram emot att få träffa alla runt klubben och dra igång säsongen. Jag har fått ett väldigt positivt intryck av klubben hittills, fin träningsanläggning och bra människor, säger Søderlund. 

– Det fanns en del andra erbjudanden att ta ställning till men jag kände att BK Häcken var det bästa alternativet. Både för mig och min familj. Det känns som att vi kan bygga något tillsammans här och det ska bli roligt att få vara med på BK Häckens resa. 

Alexander Søderlund är spelklar till matchen mot Gais på söndag.

 

Fakta Alexander Søderlund

Ålder: 32 år.

Längd: 187 cm.

Vikt: 86 kg.

Tidigare klubbar: Haugesund, Vard Haugesund, Virtus Lanciano, Treviso, UR Namur (lån), Botev Plovdiv (lån), FH (lån), Lecco, Saint-Étienne, Rosenborg.

Landslagsmeriter: 32 A-landskamper för Norge.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i division 2. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, pojkar 16–19, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är andraplatsen i Allsvenskan 2012 och gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019.


Kontaktpersoner

Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén