2023-12-29 09:00Pressmeddelande

Samuel Gustafson säljs till Urawa Red Diamonds

Samuel Gustafson. Foto: Bildbyrån.

Samuel Gustafson lämnar BK Häcken för andra gången. Han säljs vidare till de asiatiska Champions League-mästarna, Urawa Red Diamonds.

Samuel Gustafson gör Per-Mathias Högmo och Mario Chavez sällskap i den japanska klubben.
– Samuel var den första stora byggstenen för oss när vi byggde vårt nya lag. Han har, efter en tuff start med skador, haft en fantastisk utveckling där han lett laget som kapten med sin smartness och briljans i det offensiva spelet. Dessutom har han blivit klubbens första etablerade svenska landslagsspelare under den här perioden. Vi önskar honom lycka till och välkommen åter i framtiden, säger Martin Ericsson, BK Häckens sportchef.
Samuel Gustafson kom till klubben 2013 och var med och vann BK Häckens första titel, cupguldet i Malmö 2016, för att därefter säljas vidare till italienska Torino samma år. Efter fem år utomlands vände han hem till BK Häcken sommaren 2021. Som lagkapten har han lett Bollklubben till nya historiska framgångar.
– Jag minns de här två och ett halvt åren med värme, glädje och med stolthet över det vi har gjort tillsammans, samt med den miljön och kulturen som vi har lyckats skapa under tiden jag har varit här. Det är inte så ofta i ens yrkesliv man får vara i en sådan miljö. Jag har i alla fall inte upplevt det på det sättet tidigare, där man lyckas dra åt samma håll och verkligen tycker att det är kul att komma in varje dag, säger han.
En miljö och kultur som gett resultat, med klubbens första SM-guld, den tredje cuptiteln och höstens historiska Europa-gruppspel.
– Under mina två sejourer här känner man igen vissa saker men det är också mycket som har utvecklats både snabbt och mycket. Dels hur anläggningen ser ut i dag, den är dubbelt så stor, dels är det fler planer än när jag kom hit. Det är de praktiska sakerna men de speglar lite det som hänt i klubben med kompetens, förmåga och driv. Det känns som att klubben hela tiden har drivits mot en mer professionell och ambitiösare miljö. Det är en nödvändig utveckling och är bra på många sätt. Sen tycker jag att man bevarat känslan av att man samarbetar, man hjälps åt, man hittar lösningar tillsammans. Det är trots allt i grund och botten en förening, ett ställe att göra det bra tillsammans och en gemenskap i det. Den mixen är någonting som är ganska varsamt och som jag tror har gett oss de här framgångarna, säger Samuel Gustafson.Om BK Häcken

BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är en fotbollsförening på Hisingen. Klubbens herrlag spelar i Allsvenskan och damlaget spelar i OBOS Damallsvenskan. Ungdomsverksamheten består av runt 700 spelare som leds av cirka 130 ideella ledare och klubbens akademi, 16–19 år, klassificeras som femstjärnig i Svensk Elitfotbolls certifiering. BK Häcken arrangerar årligen världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, med över 1700 deltagande lag från 80 länder. Föreningens största sportsliga framgångar är SM-guldet i Allsvenskan 2022 och gulden i Svenska Cupen för herrar 2016, 2019 och 2023, samt guldet i Svenska Cupen för damer 2021.


Kontaktpersoner

Martin Ericsson
Sportchef
Martin Ericsson
Malin Fahlén
Kommunikationschef
Malin Fahlén